Johanna Lindblad Ahl talar på Journalistförbundets avtalskonferens. Förbundsordförande Ulrika Hyllert på scen.

Krav för avtalsrörelsen mejslades fram

Mer semester och bättre arbetsvillkor. Det är några av sakerna som Journalistförbundet tar med i förhandlingarna inför ett nytt kollektivavtal för Public Service som ska börja gälla i april år 2020.

Det var något som kom fram när ett 100-tal företrädare för fackklubbarna inom alla avtalsområden, det vill säga exempelvis från SR, SVT, UR, TV4, dagspress, bemanningsanställda och tidskrift, samlades 3-4 december på Journalistförbundets avtalskonferens.

– Det är härligt att se det engagemang som finns. Det är tydligt att arbetsmiljö och återhämtning är viktiga frågor för förbundets medlemmarna, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio.

Den första dagen var Journalistförbundets motpart, Medieföretagen, inbjudna. De talade om behovet av att ha lägre lönehöjningar och att det ska vara lättare att både anställa och att avsluta en anställning. Och att arbetstidsförkortningar inte är något som de är intresserade av.

Dag två mejslades kraven som Journalistförbundet ska ta med in i avtalsförhandlingen fram. Det talades om stressiga arbetsplatser och behov av arbetstidsförkortning. Också om en förbättrad löneprocess där facket har en tydlig plats vid bordet.

Det här är några av kraven som togs fram under detta möte:

  • Fler semesterdagar
  • Förbättrade villkor vid utlandstjänstgöring
  • Bättre reglering för beredskapstid
  • En vikarie för ett vikariat
  • Tryggare anställningar
  • Stärkta krav på kompetensutveckling

Hela listan hittar du här.

Vår ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio, Johanna Lindblad Ahl, var en av de som valdes in i Journalistförbundets avtalsdelegationen, som är den grupp som ska jobba med avtalsförhandlingen under vårterminen. Vilka fler som ingår i delegationen kan du läsa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *